Skip to content Skip to navigation

Public Spaces Voting Form

x

Warning message

Submissions for this form are closed.

 

Please review the submissions and cast your vote at the bottom of this page.

Thanks for your participation!

 

 

1.  Edenwald - Towson, MD

Before

After

Before After
Before After

After photos by: Alain Jaramillo Photography

Following completion of new apartments and commons, Edenwald focused attention on its original Tower Apartments.  This multi-phased project began with first impressions, adding a porte cochere and renovating the main lobby, siting areas and corridors on 18 floors.   Individual apartment units are also being improved on an incremental basis through both “inside the box” renovations, as well as combining two smaller units into more appropriate and marketable apartments.

The new porte cochere, modeled after an upscale urban hotel, offers a protected entry and breaks down the scale of the 18-story façade. The existing residential tower (circa 1983) also needed a complete interior facelift to meet the higher standards set by the recent addition of high end apartments.  With funds limited due to the new building construction, the project focused on updating areas that directly impact current and potential residents.  We provided economical interior design solutions that would create a lasting impression, while being quickly and efficiently installed on all 18 floors of public lobbies and corridors to limit inconvenience for current occupants.

The main lobby renovations involved conversion to a more open, hospitality-style layout with updated lighting, casework and furnishings.  We replaced the existing outdated and “busy” interior finishes and furniture with clean contemporary lines and bold splashes of color including cherry casework.  Design studies reviewed a number of precedents for buildings of similar scale and architectural style and modeled options for both the porte cochere addition and lobby reinvention.


 

 

2. Landis Homes - Lititz, PA

Before

After

Before After
Before After

After photos by: Nathan Cox Photography

This renovation transforms a dated, cool toned and institutional lobby, mail, and library space into an updated, warm and homelike environment.  Serving as a main entrance for residents and prospective residents alike, the lobby space is a key element for Landis Homes to make a lasting first impression.  The lobby incorporates a raised ceiling with curving bulkheads, leading the eye into the space and giving it an aura of spaciousness, a central fireplace and seating area, improved lighting, and a reception desk easily visible from the main entrance but not dominant, keeping the focus on the fireplace and seating.  The newly created mail and library space are centrally located within the resident homes and dining, as opposed to their former locations in the lobby and an enclosed room.  These spaces are open and inviting, providing a central gathering space and fostering interaction and sense of community among residents as they check their mail or enjoy a book at the library.  The library is filled with natural light due to the addition of windows.  Additionally, window seats were provided along the corridor leading from the lobby to the mail and library area, allowing natural light to infiltrate the space and providing a place of rest for residents along a commonly traveled path.  An overall concept of the renovation for both areas was to eliminate as many narrow and/or right angle turns as possible, allowing for better traffic flow, maneuverability, and safety for the residents.


 

 

3. Atria Bay Spring Village - Barrington, RI

Before

After

  After
  After

After photos by: EGA

From its incorporation in 1667, Barrington’s history extends back to members of the Mayflower party.  With its close proximity to the shores of the Providence River and Narragansett Bay, the bucolic and quintessentially New England town is an ideal waterfront community to live and retire.  In July 2005, CNN/Money and Money Magazine ranked Barrington sixth on its list of the 100 best places to live in the United States. The property is located at the site of a former lace factory.  While long abandoned, the factory provided livelihood to hundreds of workers in the area.  The renovation of a wing In a building at the former location brings full circle the history of supporting families through their lives, through retirement and then to a place where as a result of the aging process they are in need of care services.

The project plan involved the conversion of 13 existing apartments into a new 11-unit / 15-bed Life Guidance® neighborhood (memory care) with a separate secure outdoor garden area. Two apartments were converted into a open kitchen, dining room and living room. The open kitchen, dining room and living room provides an intimate yet open area with great visibility and opportunity for socialization.  The open kitchen improves the residents dining experience by making them feel apart of the preparation activity.