Skip to content Skip to navigation

Activity/Wellness Areas Voting Form

x

Warning message

Submissions for this form are closed.

 

Please review the submissions and cast your vote at the bottom of this page.

Thanks for your participation!

 

 

1.  West Markham Sub Acute & Rehabilitation - Little Rock, AR

Before

After

Before After
Before After

 After photos by: James Robert Gresham

Renovation has been completed for an existing skilled nursing facility in Little Rock's vibrant Midtown area. The four story facility was originally built in 1970 with three upper resident floors and a ground floor consisting of administration, rehabilitation therapy, central dining, and support services.  Because of much needed updates to the building infrastructure as well as the Owner’s desire to introduce a resident-centered care model, the building was closed during renovations. The new design features three neighborhood floors serving the residents.  Each neighborhood is anchored by a central community hearth and residential style kitchen/dining in an open, inviting layout with new finishes, furnishings, and lighting.  The existing structure with shallow floor-to-floor spacing presented a challenge to providing spatial variety in these neighborhood spaces.  A significant element to improve this limitation is the replacement of punched windows with ground to roof curtain wall panels and glass block.  Large expanses of glass in the public spaces introduce an abundance of natural light and views.  Floor to ceiling glass block panels flood residential kitchens and spas with filtered light while preserving privacy.  The ground floor patio was expanded for a protected activity terrace, and a 2ndfloor balcony was added to provide even more outdoor lounge space. On the ground floor, the rehabilitation therapy department was relocated from a below grade space void of daylight to the old central dining location with an abundance of windows overlooking the new outdoor activity terrace. 

 


 

 

2. Cristwood Park - Shoreline, WA

Before

After

Before
After
Before After

After photos by: © 2012 Michael Walmsley Photography

Cristwood Park was built in 1993 as the cornerstone of CRISTA Ministries’ new Continuing Care Retirement Community in Shoreline, WA.  As the residential center for CRISTA Senior Living, it is a six-story, 196 unit building with common space on the first floor and residential apartments on floors 2 through 6 that are divided into three buildings with six, six and four stories.

The renovation, which began in June 2011 and was completed in January 2012, included an expansive entryway, dining room, library, chapel, an inviting fireside room, a friendly café and updated apartments.

The goal was to create a “wow” effect from the curb appeal to the spaces throughout, so the building itself would be as vibrant as the community of residents who call Cristwood Park home.

A dynamic community, but without the space to really support it. Cristwood Park was begging for openness, color, texture and movement. A fresh addition and a clever re-use of existing space brought new life and activity to the heart of the community. 

 


 

 

3. Willow Valley Retirement Communities - Willow Street, PA

Before

After

 Before
After
Before
After

After photos by: © 2012 Larry Lefever Photography

The new Spa and Pool at Willow Valley Retirement Communities opened three weeks ago. Since its reveal, there has not been a shortage of residents utilizing the amenities. Comments such as “vibrant and peaceful”, although contradictory, can often be heard. The main factors for deciding to renovate, were to not only to infuse a less clinical look and feel, but to make the amenities more focused on health and wellness. By focusing on the whole person, the spa and pool areas provide services to promote peace of mind, and a holistic approach to wellness.

 By involving team members in the process, we were able to create an environment that looks aesthetically pleasing and well-designed for function. Team members were involved in the plan layouts, and helping to determine the finishes to update the look and add more functional space.

 Some of the challenges presented were common to construction, however, not easily solvable. Due to moving wall locations, we needed to reroute lots of duct work, as well as work around several electrical obstructions. Working with the HVAC design technician, we were able to manipulate our design to make the plans work.

The impact on the residents and their families was initially a “wow” factor. They love the healing properties of the Himalayan salt infused throughout the spa and the innovation of using spagnummoss to filter the pool, rather than chlorine.