Skip to content Skip to navigation

Mahlum Architects, Emilie Court

January 1, 2002
by root
| Reprints
Spokane, Washington - Seattle, Washington
Emilie Court - Spokane, Washington
Mahlum Architects - Seattle, Washington Type of Facility/Setting: Assisted Living

Facility Contact: Mike Kelly, Director of Facilities

Firm: Mahlum Architects, (206) 441-4151

Design Team: Vince Nordfors, Principal; Gary Signs, Project Manager (Mahlum Architects); Robert Rosenbaum, Mechanical and Structural Engineer (Coffman Engineers); Chris Barker, Electrical Engineer (Huntley Pasco); Bill Bouten, Contractor (Bouten Construction)

Photography: Van Gundy Photography

Resident Capacity: 60 apartments

Space/Resident (sq. ft.): 400

Total Area (sq. ft.): 55,000

Total Cost (excluding land): $6.3 million

Cost/Sq. Ft.: $115 (incl. extensive site work and adjacent remodeling)

Completion: June 2000 Named after Mother Emilie Gamelin, foundress of the Sisters of Providence, this facility continues the lifelong association between the Sacred Heart Medical Center and the aging sisters who have dedicated their lives to the hospital. The project was conceived with two goals: (1) to expand living options for the sisters while allowing them to stay within the Sacred Heart community and (2) to promote outreach to senior citizens in the greater Spokane area. The vision was to create a private sanctuary with access to peaceful gardens within the dense hospital campus.

The sisters were involved early on in the design process, as were the leadership of Sacred Heart Medical Center and the Sisters of Providence.

The building was sited next to the sisters' existing residence, so that resources such as dining services and the chapel did not have to be duplicated. The entry wing parallels the street, behind which the building is configured to create a variety of courtyard garden spaces.

The main entry opens onto a two-story living room lobby with fireplace and ceremonial stair. The rooms are relatively large at 400 sq. ft., with large walk-in closets and tall bay windows that let in an abundance of natural light. Most of the rooms have courtyard views.

The gardens have been designed to feel natural, and the central courtyard is landscaped for strolling, with a small grotto sitting area for contemplation.
Topics