Skip to content Skip to navigation

Gawron Architects, St. Andrews Village

January 1, 2002
by root
| Reprints
Boothbay Harbor, Maine - Scarborough, Maine
St. Andrews Village - Boothbay Harbor, Maine
Gawron Architects - Scarborough, Maine Type of Facility/Setting: Retirement Community

Facility Contact: Margaret Pinkham, CEO, St. Andrews Hospital

Firm: Gawron Architects, (207) 883-6307

Design Team: Stan Gawron, RA, Principal-in-Charge; Rebecca Dillon, Project Designer; Francis Cushing, RLA, Landscape Architect; Julie Brown, NCIDQ, Interior Designer

Photography: James R. Salomon, Architectural Photography

Resident Capacity: 105 (26 cottages, 30 IL apartments, 12 AL apartments, 8 Memory Loss studios, 30 nursing home beds)

Space/Resident (sq. ft.): varies

Total Area (sq. ft.): 116,400 (80,000, Inn; 36,400, cottages)

Total Cost (excluding land): $13.2 million

Cost/Sq. Ft.: $113 (Inn and cottages combined)

Completion: June 2000 St. Andrews Village, located in the coastal community of Boothbay Harbor, Maine, is owned and operated by the local hospital. This retirement community is the only full continuum-of-care facility in the state.

Independent living is available in single or duplex cottages, or apartments at the Inn. The Inn also contains assisted living apartments, nursing care units and a memory-loss wing. This continuum of care in one place (with a familiar environment and familiar people) provides a sense of security and ease of transition, should a resident require a change in care level.

St. Andrews Village's most distinguishing feature is the integration of a thoughtfully built environment with a challenging site. The site is characterized by disturbed land from an earlier, unfinished project, vast ledge outcroppings, degraded and viable wetlands, woodlands and a magnificent view of the Boothbay Harbor region. Initially viewed as obstacles, many of the site's features became elements that formed the architectural design and layout and produced an eminently livable place.

Input from the staff was integral to the design process in the nursing care and memory-loss units. One direct result was building workstations that allow visual access to the residents while providing space for administrative tasks.

From the well-planned sense of arrival to the residential scale of the cottage cluster to the exuberant use of color and pattern at the Inn, St. Andrews Village has achieved a decidedly welcoming and homelike atmosphere for its residents.
Topics